Ruokavalio

Kissa ei ole pieni koira. Kissaeläimet ovat ehdottomia lihansyöjiä. Niiden luonnollinen ruoka on lihaa, rustoa, luuta ja sisäelimiä.

Toisin kuin koiran, kissan elimistö vaatii ravinnolta useita ruoka-aineita, joita se ei pysty syntetisoimaan, esimerkiksi tauriini-aminohappoa, A-vitamiinia ja arakidonihappoa. Kissanruoan pitää perustua eläinvalkuaiselle. Kissasta ei saa kasvissyöjää.

Kissa ei yleensä ole ahmatti. Sille kannattaa kuitenkin antaa hieman vähemmän ruokaa, kuin se mielellään söisi. Näin se elää pitempään ja terveempänä.

Vieroituksen jälkeen monet antavat kissalle purkkiruokaa ja totuttavat sen sitten vähitellen kuivaravintoon. Syötä kissalle hyvälaatuista kissanruokaa, jossa on tarpeelliset ravinteet ja riittävä valkuaispitoisuus. Älä jatka valmisruokaa riisillä, perunalla tai muilla hiilihydraattilisillä. Valkuaispitoisuus voi vähentyä niin paljon, että kissa sairastuu. Koiranruoasta puuttuu monia sille tarpeellisia aineosia.

Raaka kala antaa vaihtelua, mutta kuten ihmisenkin ravinnossa, sen pitää olla suolaisen veden kalaa tai se pitää pakastaa lapamatoriskin takia. Suuri kalamäärä voi myös aiheuttaa B1-vitamiinin puutetta.

Raakaa lihaa voi antaa muutaman kerran viikossa. Osta liha kaupasta. Näin saat tarkastettua ja hygieeniseltä laadultaan moitteetonta ruokaa. Maksaa ei saa antaa liian usein, jottei katti saa liikaa A-vitamiinia.

Kissa sietää huonosti laktoosipitoista maitoa, mutta vähälaktoosinen maito ja piimä ovat sille hyvä valkuaislisä.

Kissan ruokintapaikan pitää olla rauhallinen, varsinkin koirataloudessa, jotta se saa nauttia ruokansa rauhassa. Täydellisessä maailmassa kissa pääsee leikkimään ruuallaan ennen kuin se syö sen. Se on loppujen lopuksi täydellinen tappaja.

Huomio: Näiden sivujen tarkoitus ei ole rohkaista ihmisiä hoitamaan omia kotieläimiään, jos eläinlääkärin apu on tarpeen, vaan tarjota tietoa eläimien terveydestä ja sairaudesta eläinlääkärin neuvojen täydennykseksi.