Kissanpennun hoidosta

Meidän seitsenkuinen kissa alkoi yllättäen synnyttää toissayönä. Meillä ei ollut tietoa sen tiineydestä, sillä olimme hankkineet kissan muutama viikko takaperin, eikä edellinen omistaja ollut asiasta tietoinen. Hän ei myöskään ollut hoitanut kissaa mielestäni kovin hyvin. Madotus ja rokotukset olivat tekemättä, ja hän oli syöttänyt pennusta lähtien aikuisen kissan ruokaa. Olen etsinyt tunteja tietoa netistä, minkälaiset olosuhteet kissoilla tulisi nyt olla. Pentuja syntyi kaksi joista toinen kuoli aamuun mennessä.

Pentu oleskelee emonsa kanssa pahvilaatikossa. Pentu ryömii pitkin laatikkoa ja emo hoitaa pentua hyvin.

1.  Millainen ja kuinka suuri pesän tulisi olla. Pitääkö pennun päästä muualle asuntoon halutessaan eli leikkaanko laatikosta yhden seinän pois?

2.  Milloin se rupeaa hiekkalaatikkoon opettelemaan ja voiko hiekka olla "kristallihiekkaa"?

3.  Milloin voin siirtää hiekkalaatikon takaisin omalle paikalleen, kun olen sen siirtänyt nyt pesän viereen emoa varten?

4.  Minulla on kaksi lasta (1- ja 2-vuotias) sekä koira. Annanko pennun touhuta omia aikojaan vai pidänkö sitä huoneessa jossa on sen pesä? Lapsia en päästä vielä pennun lähelle, jotta voi olla rauhassa.

5.  Saako pentua käsitellä kuinka paljon? Kun olen ottanut pennun käteeni, se naukaisee ja emo rientää heti lähettyville.

Meillä on muutto vajaan kuukauden kuluttua kolmiosta kaksioon. Onko sinulla vinkkejä tähän? Tämä synnytys osui pahimpaan mahdolliseen hetkeen. Minulla olisi varmasti sata muutakin kysymystä. Jos sinulla tulisi mieleen kertoa minulle pikkutarkkoja ohjeita, jotta pentu ja emo saisivat mahdollisimman hyvän elämän. Emoa kuitenkin osaan hoitaa, mutta noin pientä pentua en ole edes ikinä nähnyt. Kiitos tuhannesti jo etukäteen!

Onnittelut perheenlisäyksestä, joskin yllättävästä sellaisesta.

Kissanpennut syntyvät sokeina silmät ummessa ja tässä vaiheessa emo yleensä huolehtii siitä, että pennut pysyvät visusti pesässä. Kun silmät aukeavat, pennut yleensä aktivoituvat muutoinkin. Tällöin voi ajatella hieman madaltavan pahvilaatikon reunaa (tosin pennut usein ovat erittäin ketteriä ja tulevat yli melkoisista esteistä). Tavallinen pahvilaatikko soveltuu hyvin pesäksi. Kokoa tulisi olla sen verran, että emo mahtuu kunnolla imettämään. Lisäksi pesässä tulisi olla jotain suojaa/lämmikettä, esimerkiksi pyyhkeitä. Lisäksi pesä tulee laittaa rauhalliseen, lämpimään ja vedottomaan paikkaan.

Emo huolehtii pienten pentujen tarpeiden teosta alkuun. Alkuun voi ostaa reunoiltaan matalamman kissanhiekka-astian. Kristallihiekkaa voi käyttää. Kun pentu alkaa liikkua enemmän ja alkaa tehdä tarpeitaan astiaan, voi astiaa alkaa hiljalleen siirtämään kauemmas kohti normaalia paikkaa.

Kun pentu on aivan pieni, emo on usein hyvin tarkka pennusta. Mikäli emo hoitaa pentua hyvin ja se näyttää kasvavan hyvin (pennun voi punnita ajoittain), ei tarvetta pennun käsittelyyn ole. Kun silmät aukeavat ja pentua aktivoituu, sitä voi alkaa totuttaa käsittelyyn. Kun pentu alkaa liikkua enemmän, kannattaa sille alkuun ”rajata” oma tila asunnosta. Tutustuttaminen koiraan ja lapsiin tulee aina tehdä valvotusti.

Uuteen asuntoon kannattaa hankkia kissojen feromonivalmiste (Feliway), joka voi vähentää stressiä. Haihdutin kannattaa laittaa pistorasiaan jo muutamaa päivää ennen kissojen siirtämistä.

Koska emoa ei ole ilmeisesti madotettu, kannattaa pentu madottaa useaan kertaan. Pennun madotukseen käyvät miedommat matolääkkeet, jotka tehoavat erityisesti suolinkaisiin (esim. Mirrix, apteekista ilman reseptiä). Pennun madotus aloitetaan 2 viikon iässä ja se madotetaan 2 viikon välein viisi kertaa. Emo tulisi madottaa aina samalla.

ELL Hanna Pihlman

Hanna Pihlman Hanna Pihlman


Kaikki kirjoittajan vastaukset