Koiran rokotukset

Rokottaminen on erittäin tärkeä toimi koiran terveydelle ja hyvinvoinnille. Pienellä vaivalla ja kustannuksella sillä ehkäistään vakavimmat koiran tartuntataudit. Pitämällä yllä koiran rokotusturvaa ylläpidät samalla laumaimmuniteettia eli koirakantamme vastustuskykyä. Älä tuudittaudu uskomaan, että tartuntataudit ovat mennyttä aikaa. Kuolemaan ja invaliditeettiin johtavat taudit leviävät heti, kun olosuhteet sen sallivat.

Perusrokotukset

Kansainvälisten suositusten mukaan kaikki koirat pitäisi rokottaa olosuhteisista huolimatta perusrokotteilla, jotka suojelevat kotieläimiä vakavilta, hengenvaarallisilta ja maailmanlaajuisesti levinneiltä taudeilta. Perusrokotuksilla ehkäistään neljää koiran vakavaa tarttuvaa virustautia. Ne ovat penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvovirustulehdus ja raivotauti.

Penikkatautia, maksatulehdusta ja raivotautia tavataan hyvin harvoin Suomessa, mikä ei tarkoita, että ne olisivat lakanneet olemasta uhka. Kun ihmiset ja kotieläimet nykyisin matkustavat jatkuvasti yli rajojen, tarvitaan vain rokotustiheyden hetkellinen retkahdus, kun nämä henkeä uhkaavat infektiot sairastuttavat eläimiämme.

Raivotauti eli rabies tarttuu kaikkiin nisäkkäisiin – myös ihmiseen – ja aiheuttaa kuolemaan johtavan keskushermostotulehduksen. Rabiesta on naapurivaltioissamme Venäjällä ja Virossa. 

Parvovirus ei ole erityisen harvinainen tauti. Rokotus ei ehkäise sitä täysin, mutta  rokotetuissa pennuissa sen aiheuttama tauti on huomattavasti lievempi kuin rokottamattomissa.

Muut rokotukset

Perusrokotteiden lisäksi Suomessa on saatavilla rokotteet koiran leptospiroosia sekä kennelyskää vastaan. Keskustele eläinlääkärin kanssa näiden lisärokotteiden tarpeellisuudesta sinun koirallesi.

Suomalaiset koiran rokotussuositukset

Eviran rokotussuositus kehottaa rokottamaan koirat näitä neljää ydintautia vastaan rokotussarjalla, johon kuuluvat pennulle annettavat kaksi rokotusta ja 3 vuoden välein (tai rokotevalmisteessa mainituin välein) annettavat tehosterokotukset.

Koiranäyttelyihin tai -kilpailuihin meneville ja ulkomaille matkustaville koirille saattaa olla erityisiä vaatimuksia rokotusten suhteen.

Kuinka koirat saavat tarttuvia tauteja?

Koiran tartuntataudit leviävät aivan kuten ihmisen tauditkin: kosketuksesta, eritteistä ja esineiden välittäminä. Kennelit ja koirapuistot ovat tehokkaita tartunnan levittäjiä, koska koiratiheys niissä on suuri. Pentutehtailu ja erityisesti pentujen kansainvälinen kauppa aiheuttavat suurta infektiopainetta.

Kuinka rokotus annetaan?

Rokotus annetaan tavallisimmin injektiona nahan alle. Kennelyskärokote voidaan antaa aerosolina koiran sieraimeen.

Onko rokotuksilla haittoja?

Koiran rokotuksilla on samoja haittavaikutuksia kuin ihmisen rokotuksilla. Haittavaikutukset ovat tavallisesti lieviä ja ohimeneviä, kuten ihmisen rokotuksissakin. Niiden takia ei kannata rokotuksia jättää ottamatta.

Joskus nähdään injektiopaikan ohimenevää kipua tai paikkaan kasvaa patti. Herkät yksilöt voivat kuumeilla.

Ylivoimaisesti tavallisin haittavaikutus on lievä allerginen reaktio jollekin rokotteen aineosalle. Näitä haittoja esiintyy harvemmin kuin kerran 10 000 rokotusta kohden, Oireita ovat kutina, naaman turvotus, ruokahalun väheneminen ja iholla näkyvä nokkosrokko.

Erittäin harvoin nähdään vakavampi allerginen reaktio, joka vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Oireina ovat hengenahdistus, väsymys, oksentelu ja ripulointi.

Mitä rokotustilanteessa tapahtuu?

Eläinlääkäri rokottaa vain terveitä eläimiä. Ennen rokotteen antamista hän tekee koiralle terveystarkastuksen ja kyselee perustiedot koiran kunnosta, ruokinnasta ja loisten häädöstä. Rokotustilanteessa sinulla on hyvä tilaisuus kysyä kaikista koiran terveyteen liittyvistä kysymyksistä. Käytä tätä hyväksesi!

Huomio: Näiden sivujen tarkoitus ei ole rohkaista ihmisiä hoitamaan omia kotieläimiään, jos eläinlääkärin apu on tarpeen, vaan tarjota tietoa eläimien terveydestä ja sairaudesta eläinlääkärin neuvojen täydennykseksi.